Skal jeg velge liftgardin eller rollup gardin?

Liftgardin er et «alt-i-ett» produkt som skjermer for sol og innsyn, og i tillegg utgjør et dekorativt innslag i interiøret. I nettbutikken tilbyr vi tre ulike modeller som har ulike uttrykk og egenskaper. Her får du tips og gode råd slik at du kan velge riktig modell til dine vinduer.

Lyst kjøkken med vindu med beige liftgardin i lin, rundt kjøkkenbord med stoler, vitrineskap, taklamper i glass og diverse pyntegjenstander. Foto.

 

Liftgardin modell soft fold (uten spiler) og modell hard fold (med spiler) er begge «alt-i-ett» produkter som er velegnet som sol- og innsynsskjerming, og i tillegg utgjør et dekorativt innslag i interiøret. Disse modellene er egnet for hyppig bruk, og kan fores for mørklegging, til for eksempel soverommet.

En tredje modell er rollup gardin, eller 1700-talls liftgardin, hvor gardinen rulles opp og ned rundt en usynlig trestokk i bunnen, slik at baksiden av tekstilen og sidefalden blir synlig inn i rommet ved opprulling. Denne modellen kan derfor ikke fores, og kan ikke benyttes til mørklegging. Rollup gardinen er ikke like enkel å betjene, og er mest egnet som et dekorelement i innredningen, eller i kombinasjon med annen solskjerming.

Under kan du se mer utfyllende informasjon om de ulike modellene.

1. Soft fold liftgardin uten spiler

Hytte fra Eventyrlig Oppussing med plassbygget reol med vindu med beige liftgardin med soft fold, lys sofa og flere puter. Foto.Hytte fra Eventyrlig Oppussing med plassbygget sittebenk med madrass og puter, stort vindu med liftgardin med soft fold, veggskap med TV og bord. Foto.

Liftgardinen med en soft fold er en tidløs og populær modell. Modellen måltilpasses i bredder inntil 260 cm og i høyder inntil 260 cm, der skinnebredden er 1 cm kortere enn bredden på tekstilen, slik at den ikke synes. Modellen sys uten horisontale spiler, og de myke foldene gir en mer soft og shabby look som passer perfekt både til den romantiske og industrielle stilen.

På baksiden av liftgardinen syr vi på vertikale løkkebånd i hver side og deretter jevnt fordelt i et antall som varierer med bredden på liftgardinen. Vi syr løpegang til bunnprofil samt fall i sidene som vist i skissen under. Øverst syr vi på et velourbånd som festes til borrebåndet på liftsystemet. Merk at både løkkebånd og søm kan bli synlig på forsiden ved valg av tynne, florlette tekstiler. Ved behov for skjøting av tekstilen blir den mønstertilpasset.

2. Hard fold liftgardin med spiler

Liftgardin hard fold med spiler i greige farge. Foto.Lyst kjøkken med to vinduer med greige liftgardiner med hard fold med spiler, kjøkkenøy og barstoler. Foto.

Liftgardinen med en hard fold og horisontale spiler er en allsidig modell der rette, jevne folder gir et litt stramt inntrykk. Modellen måltilpasses i bredder inntil 260 cm og i høyder inntil 260 cm, der skinnebredden er 1 cm kortere enn bredden på tekstilen for at den ikke skal synes. På baksiden av liftgardinen syr vi vannrette spilebånd jevnt fordelt, og med mellomrom på 18-22 cm avhengig av høyden. Vi syr løpegang til bunnprofil samt fall i sidene som vist i skissen under.

Øverst syr vi på et velourbånd som festes til borrebåndet på liftsystemet. Merk at både spilebånd og søm kan bli synlig på forsiden ved valg av tynne, florlette tekstiler. Ved behov for skjøting av tekstilen blir den mønstertilpasset.

Liftgardinen «pakkes» pent sammen øverst når den er trukket opp, der foldene faller vakkert under hverandre. Pakkhøyden vil øke jo høyere liftgardinen er, og samtidig bygger den også i dybden inn i rommet når den er trukket opp. Eksempelvis vil en systemhøyde på 100 cm ha en pakkhøyde på mellom 20-25 cm når den er trukket helt opp, og bygge 8-10 cm i dybden.

Ved innvendig montering i nisje er det nødvendig med en karmdybde på minimum 50 mm for å få plass til selve opphenget. Det er ingen slike krav hvis den monteres utvendig på eller over vinduskarmen, og jo høyere den monteres over vinduet, jo mindre vil pakkhøyden hindre lysinnslipp.

Mer informasjon om soft fold og hard fold liftgardin her.

Nå kan du enkelt bestille dine liftgardiner på nett hos Gardinmaker.no. Har du spørsmål eller ønsker hjelp til å finne riktig løsning til dine vinduer kan du kontakte oss her.

3. Rollup gardin, 1700-talls liftgardin

Gang på Halvor Bakke's hytte med mørke vegger, tregulv, vindu med rollup gardin i rutete ulltekstil. Foto.Gang på Halvor Bakke's hytte med mørke vegger og vindu med rollup gardin i rutete ulltekstil. Foto.

En rollup gardin er fin å bruke på kjøkken, i stue og spisestue eller andre steder der den ikke skal benyttes til daglig bruk. Systemet rulles opp og ned ved å trekke i de tykke bomullssnorene, og det er derfor ikke like enkelt å betjene som en vanlig liftgardin.

Vi anbefaler at du tenker gjennom dine behov før du bestemmer deg for om du heller ønsker en «vanlig» liftgardin, som også er mer egnet til sol- og innsynsskjerming. En rollup gardin kan alternativt benyttes i kombinasjon med annen solskjerming eller gardinhøyder dersom du har behov for skjerming.

Rollup gardinen rulles opp og ned rundt en usynlig trestokk i bunnen, slik at baksiden av tekstilen og sidefalden blir synlig inn i rommet ved opprulling. Vi benytter derfor kun gjennomfargede tekstiler, og ikke tekstiler som er trykket eller med hvit bakside. Av samme grunn kan disse liftgardinene ikke fores på baksiden, og du må være spesielt oppmerksom på dette ved bruk av rene naturstoffer liksom 100% lin eller bomull, fordi naturfibre falmer når de utsettes for sollys.

Våre rollup liftgardin-system produseres av Toso, som er faghandelens foretrukne system, fordi de har en unik kvalitet og holdbarhet. Systemet leveres i bredder fra 40 cm til 130 cm, og i høyder fra 40 cm og til 180 cm, og betjenes opp og ned med en kraftig bomullssnor som trekkes gjennom to ringer festet til lærreimer. Du velger selv om du ønsker fargen natur, cognac, brun/burgunder eller sort.

I tillegg kan du velge om ringene skal være i håndlaget glass eller i sort smijern. De tykke snorene tvinnes som et 8-tall rundt et snoromtag som festes på veggen, som leveres i valgfri farge hvit, nikkel, antikk messing eller sort. Velg den betjeningssiden der du enklest kommer til, og påse at møbler eller andre gjenstander ikke står i veien.

På baksiden av liftgardinen syr vi sidefald på ca 2,5 cm på hver side. Øverst syr vi på et velourbånd ca 0,5 cm ned fra toppen, som festes til borrebåndet på liftsystemet. I bunnen lager vi en 5 cm bred løpegang med åpning i siden for plass til den naturfargede trestokken.

Modellen måltilpasses i bredder inntil 130 cm og i høyder inntil 160 cm, der skinnebredden er 1 cm kortere enn bredden på tekstilen, slik at den ikke synes.

Mer informasjon om rollup gardin her.

Kjøp liftgardin og rollup gardin på nett

Nå kan du enkelt bestille liftgardin og rollup gardin på nett hos Gardinmaker.no. Har du spørsmål eller ønsker hjelp til å finne riktig løsning til dine vinduer kan du kontakte oss her.

Foto: Ragnar Hartvig, TMM Produksjon, Marianne Haga Kinder, Gardinmaker.no.

Gratis råd og veiledning

Vårt designteam tilbyr deg gratis og helt uforpliktende råd på chat, e-post eller i en videokonsultasjon, slik at du kan komme i gang med ditt prosjekt. Klikk her for å kontakte vårt designteam

Se vår
produktkatalog

Her finner du nyttig informasjon og masse inspirasjon, som hjelper deg å ta riktige valg for dine vinduer LES HER .